• Gőzkunyhó szertartás

    Dátum: 2012-01-23
    Időpont: Hétfő 12:00-19:00

    Helyszín: Ráckeve

  A gőzkunyhó szertartás

  A gőzkunyhó egy egész napos gyógyító szertartás böjttel és elmélyüléssel. A jelenleg ismert legősibb írott beszámoló időszámításunk előtti ötödik századból való Hérodotosz tollából, aki a szkítáknál jegyzet fel ilyen rituálét. A világ számos pontján a mai napig alkalmazzák valamilyen formában, a természeti népek kőrében kiemelkedően fontos eseménynek számít még mindig. Az észak-európai szauna, a közép-európai és török gőzfürdő, az észak- amerikai inipi, a dél-amerikai temazcal, és a magyar izzasztó, vagy gőzkunyhó mind ugyanazt a célt szolgálja. A test-lélek-szellem egyidejű tisztulását, gyógyítását. Ezt segíti elő az egész napos böjt is, aminek során csak folyadékot, elsősorban vizet fogyasztanak a résztvevők. Ez a vállalás egyben felajánlás is a kérésekért. A szer során az aránylag szűk és kicsi kunyhóban fokozatosan nő a hőmérséklet és a páratartalom, miután a vezető a sötétben az izzó kövekre gyógynövényeket szór és folyamatosan locsolja rájuk a vizet. Ezzel egyidejűleg pedig elhangoznak a fohászok, kérések melyek a hagyomány szerint a felszálló gőzzel jutnak el a teremtőhöz. Majd felhangoznak a közösen énekelendő szertartásdalok, a legősibb hangszer, az élő hang rezgései, az erősödő forrósággal együtt átjárják az embert, betöltik a teret. Jellemzően az égtájakra és/vagy az évkör ciklusaira hangolva szokás „felépíteni” a szertartás menetét, ami több szakaszból, körből áll. Ezek között szünetek vannak, melyek hosszát a körökkel együtt a kunyhóvezető határozza meg.
   
  A részvétel 15-16 éves kortól, egészségi állapottól függően 60-70 éves korig mindenkinek ajánlott, havi rendszerességgel, az általános testi és lelki harmónia megtartása érdekében. Gyermekeknek 6-7 éves kortól lehet biztonságos módon ismerkedni a gőzkunyhóval, áldott állapotban lévő asszonyoknak hatodik hónapig javasolt a részvétel, ha a várandósság nem veszélyeztetett, illetve az illető hölgy nem várandósan ül életében először gőzkunyhóba, hanem már van némi tapasztalata a szerrel kapcsolatosan. A szertartás különösen jó hatású tud lenni hosszabb tisztító kúra elején és végén. Depresszió, szenvedélyfüggőségek, lelki problémák, pánikbetegségek, különböző allergiás tünetek esetén szintén hatásosan tud segíteni. Súlyos szív-, vagy érrendszeri betegségek, súlyos tüdő-, vagy légzőszervi betegségek, valamint súlyos pszichotikus, mentális betegségek esetében nem javasolt a hagyományos módon való részvétel. Ilyen és mindenféle egyéb hosszan tartó krónikus betegség esetén, előzetesen egyeztetni kell a gőzkunyhó vezetőjével.
   
  Jellemző módón az ősi archaikus kultúrákban az ilyen szertartások, egymással közeli viszonyban lévő emberek körében zajlottak, gyakran külön férfi és női tanítások alkalmával. Ezen kívül egyéni, személyre szóló gyógyításokat végeztek a gőzkunyhó segítségével a közösség erre beavatott tagjai.
   
  Modern korunkban a vegyes kunyhók a legelterjedtebbek, mikor férfiak és nők együtt vesznek részt a szertartáson, sok esetben nem is ismerve egymást, néha merőben más világszemlélettel és anyagi helyzettel rendelkezve. Ez önmagában egyáltalán nem probléma, ebben az elidegenedett világban egyre nagyobb az igény a külső és a belső változások megélésére, valamint a régi értékek felfedezésére. Pont ezért különösen nagy felelősség hárul a szertartásvezetőre. A hagyományokat még alapjaiban ismerő és alkalmazó kultúrák idejében hosszú tanulási folyamatok és beavatások sora által lett valaki gyógyító. Ezek az utak bizonyos formákban a mai napig elérhetőek. Ahogy a kunyhón való részvétel, - kevés kivételtől eltekintve - mindenkinek lehetséges, a kunyhóvezetés és minden más sámáni gyógyítói, tanítói tevékenység is elérhető. Viszont hosszú utat kell bejárni addig, hogy biztonsággal tudjunk másokon segíteni. A felelősség mindig a kunyhóvezetőn van!
   
  Bárkihez is mentek ilyen szertartásra, van pár dolog, amit feltétlenül vigyetek magatokkal, valamint kérdezzetek rá a szertartás vezetőjénél:
   
  Természetes alapanyagú könnyű kunyhózó ruha, ha még nincs akkor lányoknál fürdőruha és egy hosszabb póló, fiúknál rövidnadrág. Ennél több lehet, de kevesebb nem, a tradicionális utak követői nem szoktak meztelen kunyhót tartani, ez inkább a new age irányzatokra jellemző. Papucs, törülköző, kényelmes „kirándulós” ruha, amit kunyhózás után fáradt, izzadságtól tapadó testedre könnyen fel tudsz magadra ölteni, és amit nem féltesz a tűz közelségétől, legyen nálad.
   
  Ha holdazó hölgy vagy, másképpen szólva menstruálsz, kérdezz rá, hogy részt vehetsz e a szertartáson. Sok hagyományban ilyenkor nem lehet bemenni a vegyes kunyhóba, külön holdkunyhót tartanak nekik.
   
  Bőséges innivalót, ennivalót ajánlott hozni a szer végén történő közös étkezéshez. A böjt jellemzően egynapos szokott leni, de lehet hosszabb is, a kunyhó napján csak a szertartás után lehetséges az étkezés. Kérdezzetek rá a vezetőnél arra is, hogy mikortól kell böjtölni! Folyadékot minél többet érdemes fogyasztani, lehetőleg vizet. Alkohol és bármilyen kábítószer fogyasztása, másnaposság, ilyenkor különösen veszélyes lehet, ilyen állapotban semmiképp se vegyetek részt izzasztásos szertartáson!
   
  Jó tisztulást!
   
                                                                            
   
  Majercsik János Oguz                                                                                                                   2011. Enyészet Hava
   

  >> vissza a bejegyzésekhez <<
   ---
vissza az elejére