• Magyar Naptánc Szertartás

    Dátum: 2017-06-14 - 2017-06-19

    Helyszín: Tokod - Ősforrás Központ

  A 2017-es Naptánc

  Fontos szerepet kap a szertartásban az Életfa, melyet elődeink szent jelképként tiszteltek. Népmeséink Tetejetlen Fája, Égigérő Fája többek között a különböző, mégis szerves egységet alkotó világok (alsó világ, középső világ, felső világ) közötti összeköttetést, a tudás megszerzésének, Istennel való kapcsolat felvételének útját képviseli.

  A szertartás felkészüléssel indul, mely során felépítjük az ünnepi teret. Ez egy huszonegy méter átmérőjű Tánctérből, a közepén álló Égigérő Fából, a táncteret körülvevő Árnyékvetőből, a táncoló nők és férfiak szállásául szolgáló Jurtákból, az Izzasztó Kunyhóból, Tűzgödörből, s még néhány más építményből áll.

  A felkészülés után következnek az ünnep legfontosabb napjai. A résztvevő nők és férfiak az izzasztó kunyhó szertartás után bevonulnak a tánctérbe, ahol két napig éjjel-nappal, rövidebb pihenőkkel táncolnak az Életfa körül. A táncot a dobosok-énekesek dalai és hangszerei (első sorban dob) kísérik. A táncosok a két nap alatt nem esznek és nem isznak (ha valamilyen okból, például az éhezés, szomjazás, vagy kimerültség miatt nem tudják folytatni a táncot, abbahagyhatják azt), és nem beszélnek azokkal, akik nem résztvevői a táncnak. Szertartásos öltözetet viselnek. Az öltözeteket hagyományos magyar díszítő elemek ékesítik, egyéni motívumokkal. A táncosok fejükön, csuklójukon és bokájukon zsályából font koszorút viselnek, kezükben sólyom-, vagy sastollat, esetleg teljes szárnyat, vagy más szertartásos tárgyakat tartanak, nyakukban Nap-motívummal ékített nyaklánc lóg. A tánc felajánlás: családért, barátokért, nemzetért, a világ békéjéért és túléléséért, minden élőért. A táncos önmagáért nem imádkozik. A szertartás elkerített területén belső segítők és tűzőrzők is vannak, akik nem vesznek részt a táncban, így a Szent Körbe sem léphetnek be, de táplálják a tüzet, beadogatják a köveket az izzasztó kunyhóba, növényeket füstölnek és beszélhetnek a táncosokkal. Elhagyhatják az elkerített területet, kimehetnek a nézők közé, ehetnek, ihatnak.

  A Naptánc menete 2017-ben:

  • Június 14-én: TEREPRENDEZÉS, TÁBORÁLLÍTÁS - TÁNCTÉR, KONYHASÁTOR, JURTOK, NAPKÖR KITŰZÉSE
  • Június 15-én: TEJÚT KIJELÖLÉSE, SZALAGKÖTÖZÉS
  • Június 16-18: A TÁNC NAPJAI (BENNE: ÉJSZAKAI CSODASZARVAS ÜLDÖZÉS-MÍTOSZ, FEHÉRLÓFIA TÖRTÉNET, ESKÜVŐ ÉS NÉVADÓ SZEREK)
  • Június 18-a délután: ZÁRÓ LAKOMA, TÁBORBONTÁS, BESZÉLGETÉSEK
  • Június 19-én: TÁBORBONTÁS, FÜRDŐZÉS

  A Naptáncon a következő minőségekben lehet részt venni:

  Táncosok

  Segítenek a felkészülésben, a szertartás tér felépítésében, a tánc időtartamáig (vagy vállalás szerint rövidebb ideig) táncolnak étlen, szomjan. Köztük van a Szertartás vezető, a Férfi táncosok vezetője, a Női táncosok vezetője.
  Táncos az lehet, aki a következő feltételeknek eleget tett:

  • a Naptánc előtt részt vesz Látomás Keresés Szeren
  • részt vett korábbi Naptáncon segítőként (Tűzőrző, Dobos, Belső Segítő, Énekes...)
  • elkészítette saját tánckellékeit, ruháját
  • segített a tánctér, az ünnep előkészítésében
  • a Szertartás vezető elfogadta jelentkezését

  Belső segítők

  Segítik a táncosokat, összeköttetést tartanak fenn közöttük és a kintiek között (legalább négy fő).

  Dobosok-Énekesek

  Dobbal (esetleg csörgővel) kísérve a tánc ideje alatt éneklik a szertartás dalait. Szintén az elkerített területen belül vannak, esetleg külön, e célra felállított jurtban laknak, válthatják egymást, ehetnek, ihatnak (legalább nyolc fő).

  Külső segítők

  Az elkerített területen kívül vigyáznak a rendre, s arra, hogy a tájékozatlanabbak, később érkezők is megismerjék az alkalomhoz kötődő szokásokat, tudni valókat (legalább négy fő).

  Tűzőrzők

  Táplálják a ki nem aludható tüzet a szertartás ideje alatt és beadják az izzó köveket az izzasztó kunyhókba (legalább négy fő).

  Vendégek, látogatók

  Az árnyékvető alatt állva nézhetik az ünnepet, helyben táncolva, énekelve segíthetik a táncosokat, de nem szólhatnak hozzájuk. Ők leginkább családtagok, ismerősök, barátok, de bárki lehet, aki tiszteletben tartja az ünnepet (létszám nem korlátozott). 


  Az étkezés az étkező sátorban, vagy önellátással történik, kivéve a táncot megelőző estét és a tánc utáni estét, amikor szertartásos étkezés van. Természetesen az ünnep alatt alkohol fogyasztása tilos, nem is beszélve bármi féle kábító szerről.

  Az utolsó nap rendrakással, a tábor lebontásával, beszélgetéssel telik.

  A megmaradt tudásra építve olyan szertartást keltünk életre, melyben minden résztvevő megélheti őseink iránti tiszteletét, a világ teremtése és működése iránti csodálatát, megtapasztalhatja saját erejét, a hétköznapin túli képességeit, Tengri s Boldogasszony fogyhatatlan áldását. S nem utolsó sorban olyan erős közösségi élményben, az összetartozás, egymás önzetlen segítésének felemelő érzésében lehet része, melyet sosem felejt el.

  Szállás saját sátrakban, jurtokban lesz.  ---
  http://sundance.webnode.hu


  >> vissza a bejegyzésekhez <<
   ---
vissza az elejére